Austrijanci se pozivaju na zakon: Preuzimaju i dionice manjinskih dioničara Sparkasse Bank BiH

0
1378
Sparkasse banka je doprinijela sveukupnom uspjehu regionalnog GEFF programa

Austrijska Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft, sa sjedištem u Grazu, većinski je dioničar Sparkasse Bank dd Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu, sa ukupno 849.944 ili 98,29 posto redovnih dionica.
Austrijska banka navodi da ima više od 95% dionica s pravom glasa Sparkasse Bank BiH, te je najavila da će koristiti zakonsko pravo prenosa dionica manjinskih dioničara u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava u FBiH (Službene novine FBiH br. 77 od 7.10.2015), čak i bez saglasnosti vlasnika.
Zahtjev za prenos dionica sa pravom glasa Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH od strane Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft, biće podnesen danas, navodi se u saopćenju o korištenju prava prenosa dionica manjinskih dioničara objavljenom na web stranici Sarajevske berze.
Podsjetimo, austrijska Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft je 22. maja ove godine izvijestila o uspješnosti preuzimanja Sparkasse Bank BiH, navodeći da je njihovu ponudu prihvatilo 149 dioničara, vlasnika dionica Sparkasse Bank sa sjedištem u Sarajevu.
Tada je austrijska kompanija stekla 10.784 dionice što predstavlja oko 1,25% od ukupnog broja emitovanih dionica s pravom glasa Sparkasse Bank BiH. Nakon preuzimanja Steiermärkische Bank und Sparkassen Aktiengesellschaft postala je vlasnik 849.944 ili oko 98,29 posto dionica Sparkasse Bank BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here