UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza u pet mjeseci oko 2,94 milijarde KM

U prvih pet mjeseci prikupljeno 250 miliona KM više indirektnih poreza u odnosu na isti period lani

0
795
UIO BiH: Rast prihoda od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca

Prihodi od indirektnih poreza u BiH u prvih pet mjeseci 2018. iznosili su dvije milijarde i 939 miliona KM i veći su za 250 miliona KM ili 9,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
UIO navodi da je samo u maju ove godine po osnovu indirektnih poreza prikupljeno 650 miliona KM što je za 73 miliona KM više u odnosu na maj prošle godine.
Nakon izvršenih povrata PDV-a (554 miliona KM) poreskim obveznicima u pet mjeseci ove godine, neto prikupljeni prihodi za raspodjelu korisnicima (država, entiteti i Brčko distrikt) iznosili su dvije milijarde i 388 miliona KM i veći su za 200 miliona KM ili za 9,1 posto u odnosu isti period lani.
Institucijama BiH dodijeljeno je 306 miliona KM, Federacija BiH dobila je jednu milijardu i 272 miliona KM, Republika Srpska 637 miliona KM a Brčko distrikt 71 milion KM.
Po osnovu naplate posebne putarine za autoceste (0,10 KM) iz januaru 2018. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 miliona KM, Republika Srpska 4,3 miliona KM a Brčko distrikt 0,2 miliona KM.
Na posebnom Jedinstvenom podračunu (od februara) po osnovu primjene dopunjenog Zakona o akcizma u BiH, od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po prodanoj litri derivata, trenutno se nalazi 97 miliona KM namijenskih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju autocesta i cesta u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se ovim sredstvima dodati i prihodi prikupljeni u maju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 miliona KM.
Da bi ta sredstva bila operativna potrebno je da Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu prihoda korisnicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here