Ustavni sud BiH potvrdio ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije

0
828
FBiH će tužiti RS za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prohoda od indirektnih poreza

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na plenarnoj sjednici održanoj 31.05.2018. odlučivao i održao preliminarnu raspravu o zahtjevu za ocjenu ustavnosti u predmetu koji se odnosi na zahtjev 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.
Ustavni sud BiH je utvrdio da su odredbe članova 63., 66., 67., 70., 71., 72. i 76. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH u skladu sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Evropske konvencije, članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, članom 13. Evropske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu i članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Evropske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu.
Ovom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine potvrđena je ustavnost i zakonitost postupaka uspostave i zamjene zemljišnih knjiga na području Federacije BiH, koji se provode u okviru implementacije Projekta registracije nekretnina FBiH, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here