Automobilom će biti moguće upravljati mislima

0
1189
Nissan razvija tehnologiju povezivanja mozga vozača sa automobilom

Japanski automobilski gigant Nissan će na predstojećem CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (9.-12. januar) predstaviti novu revolucionarnu tehnologiju, koja će navodno po prvi put biti upotrebljena u automobilskoj industriji.
Novo rješenje će uključivati tzv. Brain-To-Vehicle tehnologiju (B2V), odnosno automobil će moći da očitava moždane aktivnosti vozača, pa na osnovu toga i da predviđa neke njegove akcije.
Snimanjem i dekodiranjem snimljenih signala sistem će moći da procijeni kada vozač želi da napravi određenu radnju, primjera radi, da pritisne kočnicu, pa će to napraviti puno brže od njega, čime se značajno može ubrzati vrijeme reakcije.
Nissanovo otkriće rezultat je istraživanja upotrebe tehnologija za dekodiranje mozga kako bi se predvidjele radnje vozača i otkrio neugodni osjećaj.
Nissanova tehnologija B2V prvi je sistem te vrste na svijetu. Sistem može predvidjeti namjeravanu kretnju te djelovati, na primjer, okretanjem volana ili usporavanjem automobila – 0,2 do 0,5 sekundi brže od vozača, pri čemu njegovo djelovanje ostaje uglavnom neprimjetno. Tako se može ubrzati vrijeme reakcije i poboljšati upravljanje vozilom.
Nissan će demonstrirati neke od elemenata tehnologije na CES-u na simulatoru vožnje, na izložbenom prostoru u Centru za konvencije u Las Vegasu.