Autoput Banjaluka-Doboj: Od danas u funkciji zatvoreni sistem naplate putarine

0
1071
Cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari (Doboj), za putnička vozila iznosiće sedam KM

Od danas se primjenjuje zatvoreni sistem naplate putarine na auto-putu ‘9. januar’ od Banjaluke do Doboja, koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru, najavljeno je iz Javnog preduzeća Autoputevi RS.
Naplata će biti na postojećim naplatnim stanicama ‘Prnjavor’ i ‘Kladari’, te na novoizgrađenim stanicama ‘Laktaši’, ‘Drugovići’ i privremenom naplatnom mjestu na petlji ‘Mahovljani’.
Cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari, kod Doboja, za putnička vozila iznosiće sedam KM, dok će vožnja od Banjaluke do Prnjavora koštati četiri KM. Definisane su cijene i za ostale kategorije vozila, navode iz Autoputeva RS.
Iz ovog preduzeća navode da na dionici Gradiška-Banjaluka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem biće u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine iz otvorenog preći u zatvoreni.
S obzirom na to da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, iz JP Autoputevi RS navode da prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa auto-puta ‘9. januar’ u Kladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku.
U povratku ka Banjaluci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji ‘Mahovljani’, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu ‘9. januar’, dobiti i vaučer koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu ‘Jakupovci’.