Aviokompanija Swiss na liniji Sarajevo-Zurich uvela novi avion Bombardier CS100

0
1391
Aviokompanija Swiss International ukida sezonske, ljetne letove za Sarajevo

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je sletio jedan od najinovativnijih i najmodernijh aviona na tržištu, Bombardier C serije.
Kako je saopćeno iz Aerodroma Sarajevo, putnici aviokompanije Swiss od danas imaju mogućnost da na relaciji Sarajevo-Zurich putuju ovim avionom, u svijetu poznat pod nazivom ‘jet koji šapuće’.
Ovaj tip aviona zahvaljujući savremenim motorima, proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona. Osim toga ovaj avion nudi dodatni osećaj komfora, veliki prozori čine kabinu svetlijom, a prostor za odlaganje ručnog prtljaga je znatno veći. Navodi se i da je savremenija pilotska kabina razvijena neposrednom saradnjom kompanija Swiss i Bombardier i potpuno je prilagođena potrebama posade.
CS100 prima 125 putnika i zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i inovativnom dizajnu, postavlja nove standarde u oblasti ekonomičnosti, ekološke prihvatljivosti i komfora putnika i to sa 25 posto nižim troškovima. Specijalno oblikovana krila i zakrilca osiguravaju optimalnu veličinu motora, manju potrošnju goriva, a time i manju emisiju štetnih materija. Na taj način, u poređenju sa drugim avionima u svojoj klasi, C serija smanjuje emisiju CO2 za 20 posto.
“U avio kompaniji Swiss, koja posluje kao dio Lufthansa Grupe, veoma smo ponosni na najnoviji tip aviona u SWISS floti, Bombardier C serije, a posebno na činjenicu da ovaj avion leti za/iz Sarajeva od 15. aprila”, ističe Bernhard Vodl, generalni direktor Lufthansa Group za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crna Goru, Srbiju i Sloveniju.
“Mi smo bili prva avio kompanija koja je još 2008. poručila ovaj tip aviona, jer smo još tada vjerovali u ovaj proizvod i Bombardier tim. Sada, 10 godina kasnije i poslije uloženih dvije milijarde švicarskih franaka i putnici iz BiH imaju mogućnost da uživaju u prednostima ovog aviona. SWISS je prva avio kompanija u svijetu, koja je tokom ljeta 2016. uvela Bombardier C serije na kraćim i srednjim relacijama unutar evropske mreže. Do kraja 2018. će ukupno 30 aviona ovog tipa letjeti u SWISS floti”, dodaje Vodl.

Odluka Swiss-a da uvede Bombardier CS100 na ruti prema Sarajevu potvrda je rentabilnosti ove linije

Odluka aviokompanije Swiss, odnosno Lufthansa grupacije, da uvede ovaj avion na svojoj ruti prema Sarajevu još je jedna potvrda rentabilnosti ove linije, te kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i putnicima, te visokosofiticarane opreme i moderne infrastrukture kojom raspolaže.
Činjenica da ovaj avion proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona je od posebnog značaja stanovnicima Sarajeva koji žive u blizini aerodroma. Dolazak ovog aviona dodatno potvrđuje da će se rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u protekle dvije godine nastaviti i u 2018. godini, navode iz Aerodroma Sarajevo.