Aviokompanija ‘To Montenegro’ dobila dozvolu za rad

0
574
To Montenegro trenutno ima dva aviona tipa Embarer E-195 koje je ranije koristio Montenegro Airlines

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) juče je, prema nezvaničnim saznanjima podgoričkih Vijesti, novoj nacionalnoj aviokompaniji ‘To Montenegro’ izdala dozvolu AOC, odnosno sertifikat operatera vazduhoplova.
Na taj način je ‘To Montenegro’ napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom ‘Air Montenegro’. Slijedi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.
‘To Montenegro’ trenutno raspolaže sa dva aviona tipa Embarer E-195 koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna aviokompanija ‘Montenegro Airlines’ (MA), a koje je nedavno Vlada Crne Gore otkupila od korporacije GECAS, što ih je iznajmljivao MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.
Koje će boje i logo kompanije ‘Air Montenegro’ biti još se drži u tajnosti. Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti.me, avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov ‘Air Montenegra’, ako sve bude išlo po planu, trebalo da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu trebalo da se pridruži i drugi bivši MA Embraer E-195, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.
Iz Ministarstva kapitalnih investicija koje koordinira uspostavjenjem nove nacionalne aviokompanije, ranije je najavljeno da su u pregovorima sa jednom brazilskom bankom kojoj je MA proteklih godina isplatio veći dio svog duga za svoj treći Embraer E-195 (4O-AOC) kojeg je kupio na kredit 2010. godine. Izmirivanjem i preostalog dijela tog duga od oko šest miliona eura i taj avion bi država kupila i uvrstila u flotu novog prevoznika ‘Air Montenegro’.