AW Brokeru obustavljena dozvola za brokerske poslove, isključen iz članstva Registra

0
700
AW Brokeru isključen iz članstva RVP FBiH nakon što mu je obustavljena dozvola za obavljanje brokerskih poslova

Odlukom Uprave Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH od 18. aprila ove godine, brokerska kuća AW Broker d.o.o. Sarajevo isključuje se iz članstva sistema prijenosa vrijednosnih papira i članstva sistema obračuna i poravnanja u Registru.
U obrazloženju Registra vrijednosnih papira FBiH se navodi da se AW Broker isključuje iz članstva sistema Registra nakon što je rješenjem Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH od 14.04.2022. godine ovoj brokerskoj kući obustavljena dozvole za obavljanje brokerskih poslova.
Podsjetimo, brokerska kuća AW Broker sa 100% domaćim kapitalom osnovana je i registrovana 6.0.2003. godine sa sjedištem u Sarajevu. Dozvolu za obavljanje brokerskih poslova u prometu vrijednosnim papirima dobila je od Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH 14.11.2003. godine, a prvo trgovanje na Sarajevskoj berzi-burzi obavila je 13.01.2004. godine. AW Broker jedan je od 20 dioničara Sarajevske berze i ima procentualno oko 5,24 posto udjela u vlasništvu SASE. Na Sarajevskoj berzi brokerske poslove trenutno obavljaju SEE Investment Solutions, Unibroker i VGT Broker, te Raiffeisen Banka i ASA Banka.