Balkanski ‘kralj banana’ osnovao aviokompaniju Air Adriatic

0
1236
Poduzetnik Izet Rastoder želi kupiti propalu slovensku aviokompaniju Adria Airways

Crnogorski poduzetnik Izet Rastoder, balkanski ‘kralj banana’ i vlasnik Rastoder Grupe poznate po brendu ‘Derby banana’, osnovao je aviokompaniju Air Adriatic i namjerava kupiti dva aviona.
Prema pisanju slovenskih Financi, to bi moglo značiti da se Rastoder priprema za preuzimanje propalog slovenskog avioprevoznika Adria Airwaysa jer se njegovo ime pojavilo kao jedno od ponuđača, prenosi novac.hr.
Osim Crnogorca, svoj su interes za kupovinu Adria Airwaysa krajem prošle sedmice iskazala još četiri ponuđača među kojima se pominju Joca Pečečnik, vlasnik kompanije Elektronček, koja proizvodi automate za igru na sreću, te Ivo Boscarola, vlasnika Pipistrela, proizvođača lakih aviona iz Ajdovščine.
Rastoder, koji se osim u bananama okušao i u sektoru nekretnina, kazao je za TV Sloveniju, da je najviše zainteresiran za Adrijin AOC certifikat, koji je kompaniji omogućavao obavljanje avioprometa u komercijalne svrhe. Prema dostupnim informacija, osim certifikata nije puno toga više ni ostalo. Prije nego li je slovenska aviokompanija završila ‘na bubnju’, prodali su sve avione kako bi podmirili dugove od 40 miliona eura i plate za preko 400 zaposlenika, a trenutno se vrijednost zemljišta i upravne zgrade procjenjuje na pet miliona eura.
Inače, Rastoder je rođen u Beranima u Crnoj Gori 1962. godine, a 1986. se odselio u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je prije više od 20 godina kada je lansirao poznati brend ‘Derby’ banana. U međuvremenu, njegova je Grupa izrasla u šestu najveću na svijetu i najveću na Balkanu po distribuciji banana čime je Rastoder i zaradio nadimak ‘balkanski kralj banana’.
Banane nabavlja iz Ekvadora i Costa Rice, a prihodi kompanije njegove kompanije u 2016. godini iznosili su 108 miliona eura. Godinu ranije bili su gotovo 50 posto veći. Prema pisanju srpskih medija, na taj je pad utjecala kriza u Agrokoru, prenosi Poslovni.hr. Naime, prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator, Rastoder i vlasnik Agrokora Ivica Todorić potpisali su ugovor za dostavljanje banana vrijedan između 70 i 100 miliona eura godišnje.