Bandić: Njemačka od 1. juna za radnu vizu neće priznavati OSD certifikat

0
1918
Muamer Bandić više nije direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

U Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu održan je sastanak direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića i ambasadorice SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann. Tema sastanka bila je nedavna objava Ambasade SR Njemačke da od 1.6.2019. godine neće vrijediti OSD jezički certifikati u procesu izdavanja radnih viza u Njemačkoj.
“U posljednje vrijeme dobili smo veliki broj upita kandidata o statusu OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika. Istovremeno Ambasada SR Njemačke je na svojoj internet stranici objavila odluku o prestanku važenja OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika, te smo željeli da putem jednog sastanka dođemo do informacija kako bi mogli pravovremeno informirati sve kandidate koji apliciraju za rad u Njemačkoj. Na sastanku smo dobili odgovor da njemačke vlasti od 1.6. više ne priznaju OSD certifikate o poznavanju njemačkog jezika“, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.
On je pojasnio da trenutno u proceduri imaju oko 270 kandidata koji su prijave predali po važećoj proceduri i mnogi od njih imaju OSD certifikat o poznavanju njemačkog jezika.
“Ukoliko oni svu proceduru u Njemačkoj završe do 1.6., što je realno i za očekivati, oni će moći dobiti radnu vizu. Također, realno je očekivati da će svi kandidati koji do kraja marta predaju dokumente u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, do 1.6. uspjeti dobiti potrebne dokumente iz Njemačke i prije navedenog roka zakazati termin za vizu u Ambasadi SR Njemačke“, rekao je Bandić.
Međutim, dodao je, svi kandidati koji u aprilu i naknadno budu predavali dokumente u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH biće informirani da vjerovatno neće moći do navedenog roka dobiti radnu vizu, te da će im biti potreban certifikate o poznavanju njemačkog jezika Goethe Instituta.