Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja marta 2021.

0
13257
Evropska agencija za banke ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite

Evropska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja marta 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije Covid-19.
EBA tim potezom želi omogućiti moratorije i za kredite koji do sada nisu bili obuhvaćeni kriznom regulativom, a banke će ih moći odobravati do kraja marta 2021. godine, saopćeno je.
Prema kriznoj regulativi koju je EBA ukinula 30. septembra, na kraju prvog vala pandemije, banke su mogle odobravati moratorije do tog datuma.
Ključno je da banke nastave kreditirati privredu, istaknula je EBA, prenosi Hina. U odluci o njenom ponovnom aktiviranju, evropski regulator je ipak upozorio banke da moraju voditi računa o mogućim problemima vezanim za solventnost, napomenuvši da problematični krediti moraju biti ‘dobro reflektirani’ u njihovim bilancama.
U prvom valu pandemije otplata kredita u prosjeku je odgađana za šest do 12 mjeseci, a izmijenjena krizna regulativa obuhvaćat će moratorije ukupnog trajanja do devet mjeseci, uključujući cijelo krizno razdoblje.
Ako moratorij traje dulje od devet mjeseci, banke moraju provesti utvrditi kvalitetu kredita i odlučiti treba li ga svrstati u kategoriju višeg rizika naplate. Supervizorima moraju dostaviti procjene nenaplativih kredita kako bi mogli po potrebi utvrditi metodologiju izračuna gubitaka.
Moratoriji moraju funkcionirati kao instrument premošćivanja manjka likvidnosti koji je prouzročilo opetovano uvođenje mjera zatvaranja i jamčiti dostupnost kredita, naglašavaju u EBA-i.