BBI banka premašila 1,1 milijardu KM depozita građana i privrede

0
942
BBI banka je ostvarila rast dobiti smanjenjem troškova rezervisanja i rastom operativnih prihoda

Na današnji dan prije 21 godinu od strane Islamske razvojne banke (IsDB), Abu Dhabi islamske banke i Dubai islamske banke, osnovana je Bosna Bank International (BBI), današnji sinonim za razvoj i investicije, koja bilježi odlične poslovne rezultate u Bosni i Hercegovini.
Bosna Bank International (BBI) jedna je od najbrže rastućih banaka u BiH, a zaključno sa trećim kvartalom 2021. godine dostigla je rekordne rezultate poslovanja.
“Ponosi smo na činjenicu da smo u navedenom periodu povećali broj klijenata, proširili našu mrežu poslovnica, osigurali dodatna zapošljavanja i kao jedina banka koja posluje u skladu sa islamskim principima u BiH, zabilježili rast depozita građana i privrede”, ističe predjednica Uprave BBI banke Emina Šišić.
Zaključno sa 30.09.2021. godine BBI banka je zabilježila rast u svim segmentima poslovanja. Tako su, prema njenim riječima, depoziti klijenata porasli 16,4 posto, i dosegli rekordan iznos od 1 milijardu i 121 milion KM.
“Ovakav rast depozita znak je povjerenja koje građani i privrednici daju BBI banci. Osim na domaćem tržištu BBI banka se, prema najnovijem izvještaju koji svake godine provodi konsultantska kuća SeeNews, pozicionirala među top 100 najvećih banka u Jugoistočnoj Evropi. Rezultati su pokazali pozitivan pomak za tri mjesta na ljestvici u odnosu na prošlu godinu”, ističe Šišić.
Ona dodaje da je BBI banka na kraju trećeg kvartala ove godine ostvarila impresivan rast poslovnih pokazatelja. Aktiva banke u odnosu na prošlu godinu porasla je za 9 posto i dostigla nivo od milijardu i 428 miliona KM. Na ovaj način, BBI je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za dalji rast u ovom tržišnom segmentu.
“Tokom perioda pandemije Banka je nastavila rasti, uprkos stagnaciji tržišta. BBI banka je u ovom periodu otvarala nove poslovne jedinice i nova radna mjesta, ulagala u razvoj vlastite infrastrukture i nedvojbeno pokazala trajnu orjentisanost razvoju BiH i njene privrede”, ističe Šišić.
Prema njenim riječima Banka je nastavila sa podrškom privredi otvarajući nove subvencionirane linije kojima je privrednicima u BiH omogućen pristup finansijskim sredstava po izuzetno povoljnim stopama, a u najvećem broju slučajeva i po stopi od nula posto.
“Nastavljamo i ubuduće biti servis privredi i široj društvenoj zajednici u svim finansijskim i investicijskim poslovima, a razvoj ekonomije BiH ostaje prioritet BBI banke”, kaže predsjednica Uprave BBI banke.