BBI banka sponzor nagrade Sarajevskih dana poezije ‘Bosanski stećak’

0
460
Nagrada Bosanski stećak je dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić

Tradicionalna književna manifestacija – 59. Sarajevski dani poezije, u organizaciji Društva pisaca BiH održana je od 16. do 19. decembra 2020. godine u glavnom gradu BiH. Sponzor ovogodišnje nagrade ‘Bosanski stećak’ je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.
Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja. U sklopu Sarajevskih dana poezije, Društvo pisaca BiH svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom ‘Bosanski stećak’.
Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.
Simbol Dana poezije je nagrada Bosanski stećak, koja je dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić, autentičnom ženskog glasu koji je iznjedrio 16 knjiga poezije. Njena poezija i proza atipični su za vrijeme i prostor na kojem su nastajali. Preokupacijama, temama, jezikom i izrazom Bisera Alikadić stvorila je intrigantan, hrabar i provokativan opus.
Nagradu ‘Bosanski stećak’ su, između ostalih, do sada dobili: poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, palestinski pjesnik Mahmud Derviš, švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak, Milorad Popović i drugi.