Bevanda: Pripremili smo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH

0
1028
Vjekoslav Bevanda

Državni ministar finanisija Vjekoslav Bevanda potvrdio je za agenciju Patria da je Ministarstvo pripremilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, koju bi trebalo usvojiti u četvrtak na Vijeću ministara, nakon čega bi čekali zasjedanje oba doma Parlamenta BiH na kojima bi se konačno i usvojio Prijedlog budžeta za 2018. godinu.
SBB je najavio da ta stranka u Parlamentu BiH neće podržati prijedlog Budžeta za 2018. godinu, ukoliko se novčane rezerve namijenjene za članove Predsjedništva BiH kao i državnog premijera i njegove zamjenike ne preusmjere u sport i socijalna davanja, nakon čega je HDZ-ov ministar Bevanda ponudio Odluku o privremenom financiranju institucija BiH.
Na pitanje hoće li Odluka o privremenom finansiranju biti donesena u januaru, Bevanda je rekao da on ne vidi način da se to može uraditi do kraja godine.
Vijeće ministara utvrdilo je Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu koji iznosi 1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na ovu godinu.