Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi

0
983
Na Jahorini je održan i bilateralni susret predstavnika BiH sa delegacijom visokih zvaničnika Evropske komisije

Predstavnici Evropske komisije su istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. i bez formirane IPARD Agencije, ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine
Na Jahorini je održan i bilateralni susret predstavnika BiH sa delegacijom visokih zvaničnika Evropske komisije
U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi, danas je na Jahorini održan sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope na kojem se, između ostalog, razgovaralo o pravcima regionalne saradnje i reformama u sektoru poljoprivrede i njegovog integrisanja u EU.
Sastanku su također prisustvovali visoki zvaničnici Evropske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i predstavnici UN-ove Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO).
U sklopu ovog sastanka, upriličen je bilateralni susret između predstavnika BiH, predvođenim ministrom vanjske trgovine Mirkom Šarovićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnikom resornog ministarstva Republike Srpske, sa delegacijom visokih zvaničnika Evropske komisije. Predstavljen je zajednički rad entitetskih ministarstava i državnih organa nadležnih za pitanja poljoprivrede na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH.
Pozdravljajući dosadašnji rad i zalaganje svih nadležnih organa na izradi ovog dokumenta, predstavnici Evropske komisije su istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. godini, i bez formirane IPARD Agencije, ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine.
“Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi. A bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje, bojim se da se nećemo moći nositi sa izuzetno jakim konkurentskim pritiscima iz Evropske unije”, izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju na Jahorini.
Na sastanku su se također razmatrali izazovi i prepreke u robnoj razmjeni između susjednih zemalja, te načini prevladavanja necarinskih barijera u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i regionalno koordiniranje i usklađivanje poljoprivrednih politika u pravcu EU integracija.
SWG kao regionalna organizacija za ruralni razvoj istaknuta je kao pokretač i promotor regionalne saradnje. Predsjedanje ovom organizacijom od početka 2018. godine pripast će Bosni i Hercegovini a sve aktivnosti, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodit će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.