Bh. animirani film Fugitive osvojio 20 festivalskih nagrada

0
378
Fugitive film bh. producenta Adisa Kutkuta Billaina osvojio 20 nagrada na filmskim festivalima

Fugitive, animirani film bosanskohercegovačkog producenta Adisa Kutkuta Billaina, je u manje od godinu dana od premijere osvojio 20 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima.
Posljednje tri nagrade za Fugitive stigle su sa Miami International Science Fiction Festivala, gdje je Fugitive nagrađen u kategorijama: Best SciFi Animated Short, Best Soundtrack i Beacon Award. Ove pobjede, uz nagrade ostalih festivala iz SAD-a, Taiwana, Holandije, Grčke, Španije, Turske i Bosne i Hercegovine, čine Fugitive jednim od najnagrađivanijih filmova bh. kinematografije.
“Dnevno dobijamo na desetine ponuda festivala iz cijelog svijeta, slijede projekcije na još tridesetak. Ovim filmom smo promijenili percepciju bh. kinematografije u domeni sci-fi i akcijskog filma i izašli iz okvira koji su dosad ograničavali BH autore. Veliko hvala partnerima filma, kompanijama Symphony, FL Studio i Kilohearts, te saradnicima i prijateljima bez kojih ne bismo bili ovdje gdje jesmo”, izjavio je Adis Kutkut Billain, koji je pored režije i scenarija zaslužan i za dizajn zvuka u filmu.
Fugitive bi uskoro mogao zaigrati i na platnima globalnih filmskih epicentara Sundance, Austin Film Festival i Cannes Shorts, gdje se nalazi u procesima selekcije. Film je moguće pogledati na Vimeo On Demand servisu.

Fugitive bi uskoro mogao zaigrati i na platnima globalnih filmskih epicentara

Billain ne posustaje i na poljima muzičke kreacije: sarajevska publika će ove subote, 27. maja, u klubu Trezor imati priliku biti dijelom trećeg izdanja Billain Summons serijala. Billain Summons je niz muzičkih događaja na kojima se Billainu pridružuju vrsni majstori zvuka, neki od najboljih producenata i DJ-ejeva aktivnih na sceni danas. Treći Billain Summons posvećen je regionalnim imenima, pa će u Trezoru pored Billaina svirati Zlijay i Codex, vlasnik izdavačke kuće Metnem.