BH-Gas i Arcelor Mittal potpisali ugovor o isporuci prirodnog gasa

0
146
Ministar Džindić: Ugovor je bitan za stabilizaciju snabdijevanja industrije u FBiH gasom

Kompanije BH-Gas i Arcelor Mittal potpisale su danas u Sarajevu petogodišnji ugovor o isporuci prirodnog gasa u vrijednosti 43 miliona dolara.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je na pres-konferenciji nakon potpisivanja da je taj ugovor bitan za stabilizaciju snabdijevanja industrije u FBiH gasom.
“Količina gasa koju će Arcelor Mittal i nova kompanija Toplane Zenica koristiti omogućuje BH-Gasu da dodatno snizi cijenu gasa za građane Sarajeva i sve distributivne kompanije”, rekao je Džindić.
Istakao je da bi od 1. januara 2020. trebala stupiti na snagu nova cijena gasa koja će biti niža od trenutne do 10 posto.
Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić naveo je da je današnji ugovor važan za naredne aktivnosti BH-Gasa, a posebno za nove investicije.
Direktor Arcelor Mittala Biju Nair naglasio je da ugovor bitan jer je njime na isti period obuhvaćena i nova kompanija Toplane Zenica koja će koristiti gas kao dopunsko gorivo za grijanje grada.
Ugovor je potpisan nakon što je istekao prethodni dvadesetogodišnji ugovor, a prethodili su mu dvanaestomjesečni pregovori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here