BH-Gas: Rusku fakturu ćemo platiti, Energoinvest provodi pravno nasilje

0
461
Vlada FBiH dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa

Kompanija BH-Gas danas je saopćenjem reagovala na jučerašnju obavijest Energoinvesta da će Rusi obustaviti isporuku plina Federaciji BiH 7. maja jer BH-Gas ne želi da plati fakturu za isporučeni gas za mart ove godine.
U reakciji BH-Gasa se navodi da saopćenje Energoinvesta ne odgovara istini i da obmanjuje javnost. Dalje se navodi da će BH-Gas će u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema Gazprom Exportu i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom. Dodaju, da je jedina neplaćena faktura za mart mjesec te da je ona dospjela za plaćanje prije pet dana.
BH-Gas navodi i da je Energoinvest odbio prelazno rješenje koje su im poslali.
“BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH a Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih poljedica u čemu BH-Gas ne želi da učestvuje”, saopćeno je.
BH-Gas dalje navodi da je ovo pravno nasilje koje provodi Energoinvest čime želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja”, navodi se u saopćenju BH-Gasa.