BiH: BDP u prvom kvartalu realno porastao 5,5 posto

0
518
Najveći realni rast BDP-a zabilježen je u području Informacije i komunikacije, za 7,9%

Realni rast bruto domaćeg proizvoda* (BDP) Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2022. u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 5,5%.
Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u prvom kvartalu 2022. godine od 1,5% u odnosu na prethodni kvartal, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Prema područjima klasifikacije djelatnosti u prvom kvartalu 2022. u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo (22,5%) i Trgovina na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala (16,1%).

Izvor: Agencija za statistiku BiH

Prema podacima državne statističke agencije, BDP BiH prema rashodnom pristupu** je u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na isti period prošle godine zabilježio realan rast od 5,5%, što ukazuje na oporavak bh. ekonomije.
Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP u prvom tromjesečju 2022. godine od 1,0% u odnosu na prethodno tromjesečje.
Kategorije BDP-a, prema rashodnom pristupu, koje su u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zabilježile realni rast su: Potrošnja kućanstava 6,7%, Bruto investicije 23,1%, Izvoz roba i usluga 40,6% i Uvoz roba i usluga 41,0%.
Potrošnja države zabilježila je realni pad od 0,2%.
——-
*BDP prema proizvodnom pristupu jednak je dodanoj vrijednosti u baznim cijenama, uvećanoj za poreze na proizvode i umanjenoj za subvencije na proizvode.
**BDP prema rashodnom pristupu definira se kao ukupna domaća krajnja potrošnja korigiran vanjskom bilancom roba i usluga sa ostatkom svijeta.