BiH bi uskoro mogla izvoziti mlijeko u Kinu

0
518
Kini je dostavljen revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine.
“Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine”, kazao je Košarac.
U narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka, saopšteno je iz resornog ministarstva.
“Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište”, kazao je Košarac.