BiH će od EU i Švicarske dobiti pomoć od 7,2 miliona eura

0
515
Na video konferenciji je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija

Ministar sigurnosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić održao je danas videokonferenciju sa predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini o trenutnoj situaciji i potrebama naše zemlje u borbi protiv koronavirusa.
Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.
Na konferenciji su govorili ambasador SAD Eric Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, ambasador Turske Haldun Koc, ambasade Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec… Također, video konferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Childrena, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.
Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Brčko distrikta.
“Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Nelson, ambasador SAD kao i više drugih ambasadora, a ambasador Sattler je upoznao prisutne da je EU već osigurala sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i Ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.
Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta BiH, kao jedan od preduvjeta koordiniranije borbe protiv koronavirusa.