BiH dobila međunarodnu oznaku #SafeTravel destinacije

0
394
BiH dobila oznaku WTTC-a #SafeTravel destinacije

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je Bosna i Hercegovina dobila oznaku Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC) #SafeTravel destinacije, nakon što je preuzela i usvojila njihov COVID-19 vodič i smjernice, u kojem su detaljno razrađeni koraci i postupanja tokom pandemije u industriji turizma.
U saopćenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od COVID-19 i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji. Budući da ovaj sektor bilježi značajan postotak radne snage, kako je saopćeno, potrebno je zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije, lidera u turizmu.
Dobivanjem međunarodne oznake #SafeTravel destinacije, BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove. Ovo je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma, saopćeno je.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvaljuje USAID-ovom projektu ‘Turizam’ na pomoći koju je pružio entitetskim vladama, Brčko distriktu i Vijeću ministara BiH na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojima je omogućeno dobijanje ove oznake.

Grafički prikaz zemalja u svijetu koje su dobile oznaku #SafeTravel destinacije

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističke industrije, odnosno uposlenici, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.
Iz Federalnog ministarstva pozivaju poslodavce i uposlenike iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za Covid vodič i protokol Svjetskog vijeća za turizam i putovanja, koje je razvio USAID-ov ‘Turizam’, a koji su u skladu s našim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o sigurnom putovanju.
Federalno ministarstvo napominje da je pored dobijanja ove oznake potrebno da se zaposlenici u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobivenom oznakom, saopćeno je iz ovog ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here