BiH – Egipat: Razmotriti mogućnost ukidanja viza za djecu do 18 godina

0
331
Ministrica Đapo razgovarala sa ambasadorom Egipta

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom razgovarala o načinu unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine i Egipta u oblasti turizma.
Ambasador Sorour i ministrica Đapo su razgovarali o velikim potencijalima BiH obzirom na prirodna bogatstva, rijeke i planine, što za turiste iz Egipta predstavlja ogroman izazov.
Sorour je naglasio da veliki problem za egipatske turiste predstavlja dužina izdavanja viza od tri sedmice, te predložio da Federalno ministarstvo okoliša i turizma uloži napore u tom cilju, kako bi institucije BiH smanjile vremenski period u toku kojeg je potrebno izdavanje vize, te razmotrile mogućnost ukidanja plaćanja viza za djecu do 18 godina.
Ministrica Đapo i ambasador Sorour su se složili da je potrebno brže uvezivanje institucija, turističkih kompanija i turističkih zajednica, koje bi rezultiralo u većoj razmjeni turista između dvije zemlje, posebno nakon pandemije koja je negativno uticala na ovaj značajan resor.