BiH: Industrijska proizvodnja u drugom kvartalu porasla više od 3 posto

0
818
Stopa rasta ukupnih poreznih prihoda u prvoj polovini 2023. godine iznosila je 11,1%

Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – juli 2018. godine u kojem se navodi da je ekonomski rast iz prvog kvartala nastavljen i tokom drugog kvartala, kao i u julu 2018 godine.
U ovom periodu nastavljen je trend rasta industrijske proizvodnje za više od tri posto uz povećanje broja zaposlenih od oko dva posto, što ukazuje na nastavak trenda rasta ekonomske aktivnosti u BiH.
Istovremeno je nastavljen rast prometa u maloprodaji od 7,3 posto, kreditnih plasmana fizičkim licima od 7,2 posto te neto prihoda od PDV-a od 8,4 što, što ukazuje i na rast privatne potrošnje u BiH koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.
S druge strane dvocifreni rast investicija iz prvog kvartala 2018. godine uz kreditni rast u domenu nefinansijskih preduzeća od 5,3 posto, povećanje uvoza kapitalnih proizvoda za oko 11 posto te izdatih dozvola za građanje u domenu niskogradnje za više od 10 posto, na svojevrstan način ukazuje na trend nastavka rasta investicija u BiH.