BiH: Junske cijene proizvoda i usluga niže za 0,5 odsto

0
2032
U maju u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,3%

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su bile niže za 0,5 odsto u odnosu na maj.
Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili jeftiniji za 0,9 odsto, odjeća i obuća za 2,2 odsto, prevoz za 0,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,4 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.
U junu, u odnosu na maj, alkoholna pića i duhan su u prosjeku bili skuplji za 0,3 odsto, za koliko su veća i izdvajanja za rekreaciju i kulturu, dok su usluge u zdravstvu poskupjele za 0,2 odsto, a u ugostiteljstvu za 0,1 odsto.
Nivo cijena u junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, veći je za jedan odsto.
Prosječni rast cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića, te zdravstvo za po 0,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 odsto, obrazovanje za 0,9 odsto, prevoz za 4,9 odsto, komunikacije za 0,6 odsto, rekreacija i kultura za 1,1 odsto, te restorani i hoteli za 0,2 odsto.
Prosječni pad cijena u junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježili su odjeća i obuća za 6,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,8 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,9 odsto.