BiH opredijeljena za Mapu puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu

0
523
Tegeltija učestvovao na sastanku, u okviru Samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative u Budvi

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovao je na sastanku povodom usvajanja zajedničke izjave podrške Mapi puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, u okviru Samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative u Budvi.
Tegeltija je u obraćanju učesnicima sastanka rekao da je BiH apsolutno opredijeljena za Mapu puta za zdravlje i blagostanje na zapadnom Balkanu i bit će posvećena realizaciji ključnih ciljeva iz tog dokumenta. Podsjetio je da Ustavom BiH nadležnost u oblasti zdravstva pripada entitetima BiH, a uloga Vijeća ministara je koordinirajuća između entitetskih ministarstava zdravlja. On je naveo da su entitetska ministarstva zdravlja dala saglasnosti na prihvatanje ovog dokumenta, što predstavlja njihov rad u koordinaciji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.
Tegeltija je naveo da su prioriteti zdravstvenih vlasti u BiH definirani u Mapi puta za zdravlje i blagostanje koje se zasniva na evropskom programu rada 2020. – 2025. pod nazivom Zajednička akcija za bolje zdravlje, a odnosi se na napredak i osiguravanje univerzalnih pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, zaštita zdravlja u vanrednim situacijama, promocija zdravlja i blagostanja.
“S obzirom na složen administrativni okvir u oblasti zdravstva u BiH, reforme u oblasti zdravstvenog sistema bit će također usmjerene na poboljšanje finansijskog upravljanja i osiguranje finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH”, kazao je Tegeltija.
On je dodao da reforme treba iskoristiti da se dobije razvijenija primarna zdravstvena zaštita, orijentirana na zajednicu i implementirani model porodične medicine.
“Svjesni smo da su za oporavak zdravstvenog sektora, ali i ostalih sektora u BiH, od posljedica pandemije Covida-19 potrebna znatna dodatna ulaganja čiji će efekti biti vidljivi tek na duži period. Borimo se i čekamo da pobijedimo Covid-19, prelazimo iz jedne faze u drugu, ali vrlo važno će biti da analiziramo sve dobro, ali i ono loše što smo uradili tokom borbe protiv Covida-19”, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Tegeltija je pozvao Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sve ljude koji se bave zdravstvenim sektorom da dobro analiziraju finansijsku poziciju zdravstvenog sektora, kojem su potrebne finansije.

Ubrzati rad na zajedničkim projektima BiH i CG

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sinoć je, na marginama Samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative u Budvi, razgovarao sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem o unapređenju bilateralne saradnje.
Tokom susreta istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju dobre i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, te da su razvoj i unapređenje dobrosusjedskih odnosa u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta obje države.
Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnosti održavanja zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi se ubrzao rad na zajedničkim projektima.