Wizz Air privremeno obustavlja preko 40 linija iz regiona

0
586
Dodatnih 75 aviona A321neo, od kojih se očekuje da će većina biti isporučena 2028-29. godine

Aviokompanija Wizz Air je u procesu privremenog obustavljanja preko četrdeset linija iz svoje mreže van bivše Jugoslavije, pored planiranih novih destinacija koje su uglavnom odložene.
To je rezultat slabljenja potražnje zbog porasta slučajeva Covid-19 širom kontinenta, straha od novog soja virusa Omicron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem.
Zimske operacije ove aviokompanije će biti pogođene na svim tržištima koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Predsjednik Wizz Aira, Robert Carey, rekao je da zbog nove situacije putnici duže čekaju da rezervišu karte, što otežava aviokompaniji da procijeni kratkoročnu potražnju. Carey je napomenuo da je ovaj trend prisutan tokom cijele pandemije i da se sada pojačava novom varijantom virusa Omicron.
Međutim, Wizz Air je optimističan i cilja na povećanje potražnje sljedećeg ljeta.
Operativne rute tokom cijele zimske sezone iz najveće baze u bivšoj Jugoslaviji, Skoplja, su Charleroi, Kopenhagen, Basel, Beauvais, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Friedrichshafen, Hamburg, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Sandefjord, Geteborg, Malmo i London Luton, međutim, mnogi će biti održavani po skraćenom rasporedu. Na sve ostale rute uticale su djelomične ili potpune suspenzije. Od Ohrida će samo Bazel biti u funkciji tokom zimske sezone, koja traje do 26. marta naredne godine.
Iz svoje baze u Tuzli (BiH), Wizz Air će bez prekida letjeti za Bazel, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Memmingen, Malmo i Skavsta, dok rute koje rade tokom zimskih mjeseci iz Sarajeva uključuju Kopenhagen, Basel, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel i Abu Dhabi.
Iz Beograda će Wizz Air nastaviti da saobraća do Bazela, Dortmunda, Baden Badena, Memingena, Ajndhovena, Malmea, Skavste, Abu Dabija i London Lutona tokom cijele zime, doduše neke sa manje frekvencije nego što je prvobitno planirano, dok iz Niša lete za Bazel, Dortmund i Memmingen nastavljajući sa radom prema prvobitnom rasporedu.
Wizz Air će tokom zime povezivati samo Podgoricu sa Dortmundom, a sve ostale rute iz glavnog grada Crne Gore su suspendovane.
Iz Prištine će se letovi za Beč, Bazel, Dortmund, Memingen i London Luton odvijati normalno, dok će Baden Baden, Milan i Rim biti pod uticajem privremenih suspenzija.
Konačno, Wizz će 13. decembra pokrenuti svoju novu uslugu od London Lutona do Ljubljane sa skraćenim rasporedom, dok će Charleroi ostati samo do 7. januara, nakon čega će biti suspendovan do početka ljetne sezone 2022. godine.