Hrvatska: Od danas strožije covid-mjere na Jadranskoj obali

0
523
Ograničen broj okupljanja na javnim mjestima

U Hrvatskoj su od danas pooštrene epidemiološke mjere na području Jadranske obale, a nove mjere se odnose prije svega na okupljanja.
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je da se nove mjere uvode u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Primorsko-Goranskoj te Istarskoj županiji, kao i za gradove Senj, Novalju te općinu Karlobag.
U skladu s novim mjerama, a prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske, na javnim okupljanjima u pomenutim područjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o javnim okupljanjima na kojima učestvuju samo osobe s covid-potvrdama. Na događajima na kojim sve osobe posjeduju potvrdu može biti prisutno najviše 1.000 osoba, dok na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez covid-potvrde može biti najviše 15 osoba.
U ugostiteljskim objektima prema novim epidemiološkim mjerama može biti najviše 1.000 gostiju. Sportska natjecanja s prisutvom publike mogu se održavati samo ako prisutni posjeduju covid-potvrde.
U skladu s novim mjerama, pooštren je i režim prelaska granice Hrvatske. Naime, u Hrvatsku je moguće ući sa potvrdom o vakcinaciji (sa dvije doze vakcine) ili o prebolovanoj bolesti, koja nisu starija od 270 dana.
Od danas se posebne mjere na granici odnose na državljane Rusije, Kipra i Velike Britanije čiji državljani pri ulasku u Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa (ne stariji od 72 sata) ili antigenskog testa (ne stariji od 48 sati), neovisno o tome jesu li vakcinisani ili su prebolovali koronavirus.
Nove epidemiološke mjere su na snazi do 15. augusta ove godine.