Tegeltija: Pokrenuti veliki investicioni ciklus kao odgovor na korona krizu

0
539
Tegeltija učestvovao na video samitu lidera zapadnog Balkana

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovao je danas na video samitu koji organizuje Atlantsko vijeće iz Vašingtona na kojem je razgovarano o preduzimanju konkretnih koraka ka ekonomskoj integraciji regiona, sa ciljem pomoći u prevazilaženju krize izazvane pandemijom virusa korona.
Tegeltija je ovom prilikom ukazao na značaj unapređenja regionalne saradnje, kao preduslova za efikasnije povezivanje tržišta, naglasivši da region zapadnog Balkana, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, ima veoma značajan razvojni potencijal.
Tokom razgovora, Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara evropskom putu BiH, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te ukazao na potrebu intenzivnije saradnje zemalja zapadnog Balkana sa Evropskom unijom kao najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom.
Tegeltija je pozdravio namjeru EU da intenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala privredni i društveni napredak zemalja zapadnog Balkana, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja velikog investicionog ciklusa u cilju brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona.
Tegeltija je naglasio da je regionalna ekonomska integracija snažan pokretač ka članstvu u Evropskoj uniji i time pristupanje jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru, te istakao da ključni prioritet zemalja zapadnog Balkana treba da bude stvaranje regionalne ekonomske zone koja će omogućiti razvoj privrednih kapaciteta, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, učesnici video samita o partnerstvu Zapadnog Balkana bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama i ministrka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić.