BiH se mora bolje pozicionirati na svjetskoj turističkoj mapi

0
797
Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma

Danas je zvanično predstavljen višegodišnji projekt u oblasti turizma kojeg će realizirati Američka razvojna agencija USAID u BiH pod nazivom ‘Razvoj održivog turizma u BiH’ ili skraćeno ‘Turizam’.
Osim prezentacije projekta, održan je i webinar o podršci oporavku i otpornosti turizma u BiH, a učesnici su bili ambasador SAD u BiH Eric Nelson, direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.
Ministrica Đapo je u svom obraćanju na ovom značajnom događaju zahvalila USAID-u na realizaciji projekta ‘Turizam’ koji dolazi u najtežim trenucima za sektor turizma, što daje nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti podršku i najbolje svjetske prakse, kada je turizam u pitanju, te da će zajedno s domaćim i međunarodnim snagama krenuti ka putu razvoja održivog turizma.
“Danas predstavljamo novi USAID projekat, a njegovi rezultati su već poprilično vidljivi. Prije svega, zahvaljujem se Američkoj vladi, USAID-u i njegovom timu iz projekta Razvoja održivog turizma, na brzoj reakciji i pomoći pri izradi COVID-19 Vodiča i protokola Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC), kojeg je Vlada Federacija BiH usvojila u novembru prošle godine i time učinila značajan korak za dobijanje oznake #SafeTravel destinacije. Odmah nakon ovoga uslijedila je brza reakcija i urađen je Taktički plan obnove turizma, gdje su date smjernice u kom pravcu ići kada su promocija i marketinške aktivnosti u pitanju, što vladama i privatnom sektoru trasira put ka budućem djelovanju i pomaže u boljem planiranju i budžetiranju”, naglasila je ministrica Đapo.
Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH, prema riječima ministrice Đapo, u bliskoj budućnosti potrebni su strateški dokumenti, ulaganje u ljudske resurse i infrastrukturu, povećanje brige o okolišu i korištenje prirodnih resursa u svrhu turizma na održiv način, privlačenje turista i investitora u našu zemlju.
“Na ovom putu, uz saradnju s privatnim sektorom, koji je pokretač pozitivnih promjena u turizmu, uz našu podršku i razmjenu iskustava i najboljih praksi iz svijeta, što vjerujem da ovaj USAID projekat može osigurati, možemo poboljšati poziciju naše zemlje na ljestvici Svjetskog ekonomskog foruma. U konačnici, ovo bi značilo bolje pozicioniranje Bosne i Hercegovine na svjetskoj turističkoj mapi, razvoj novih turističkih proizvoda, privlačenje većeg broja turista, povećanje broja zaposlenih, osiguranje većih prihoda od turističke aktivnosti, a sve uz očuvanje prirodnih resursa”, naglasila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.