BiH u 2018. imala rekordnih 800 miliona KM direktnih stranih ulaganja

0
665
Obraćanje predsjedavajućeg VMBiH na otvaranju Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na ceremoniji svečanog otvaranja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a u Sarajevu istakao da je Bosna i Hercegovina u proteklom periodu ostvarila vrlo značajne pomake i da ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj.
“Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad 3 posto, i taj trend se nastavio i u 2019. godini. Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH se u 2018. prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, i po tome smo među vodećim državama na Zapadnom Balkanu“, rekao je Zvizdić.
On je dodao da je najznačajniji partner BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni Evropska unija, u koju izvozimo preko 73 posto proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska.
Zvizdić je istakao da je BiH u 2018. godini imala rekordnih 800 miliona KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, a taj trend rasta nastavljen je i u 2019. godini, što pokazuje da BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regiona, EU i cijeloga svijeta.
“Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor 5c, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 miliona eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017. Očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 miliona eura u 2019. godini, ne samo u sektoru infrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji“, istakao je Zvizdić, te dodao će BiH nastaviti s reformama kako bi je učinili još konkurentnijom i poželjnom destinacijom.