Bira se idejno rješenje za novu zgradu CBBiH u sarajevskom parku ‘Hastahana’

0
315
Softić i Mandić razgovarali o realizaciji projekta izgradnje objekta CBBiH

Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić sa saradnicima, primio je danas u zvaničnu posjetu predstavnike Centralne banke BiH (CBBiH), na čelu s guvernerom Senadom Softićem.
Guverner dr. Softić je tom prilikom načelniku Mandiću istakao značaj CBBiH kao nezavisne i stabilne državne institucije koja više od dvije decenije besprijekorno ispunjava svoju ulogu i osnovni cilj – održavanje stabilnosti domaće valute konvertibilne marke. Navedeno je i da CBBiH radi u interesu bh. građana, vodeći se principima odgovornosti i transparentnosti i da kao takva predstavlja instituciju od izuzetnog značaja za monetarnu, a time i finansijsku stabilnost države BiH.
Na sastanku je razgovarano i o važnosti realizacije projekta izgradnje objekta CBBiH u Kranjčevićevoj ulici, na parceli koja je u vlasništvu CBBiH, a koja se naslanja na ‘Park prof. dr. Nijaz Duraković’, na lokalitetu ‘Hastahana’. Guverner Softić je informisao predstavnike Općine Centar da je u toku postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti.
Značajan dio ovog projekta će svakako biti posvećen okolnom uređenju i hortikulturalnim rješenjima, kojim će se budući objekat u potpunosti uklopiti u cjelokupan ambijent lokaliteta ‘Hastahana’ i Parka ‘Prof. dr. Nijaz Duraković’.
CBBiH i općinske vlasti će zajedničkim naporima učiniti da ukupni prostor lokaliteta, zasigurno bude uređeniji i sadržajniji nego što je to ikada do sada bio. CBBiH u potpunosti podržava ideju da zelena površina parka ‘prof. dr. Nijaz Duraković’ bude uređena prema potrebama lokalne zajednice, te će bez zadrške podržati svaku aktivnost na postizanju tog cilja i biti pouzdan partner na realizaciji ovog projekta, saopćeno je iz CBBiH.