BizVenture online šampionat u preduzetništvu okupit će studente iz Banje Luke i Sarajeva

0
223
BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG 2) kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu je najavio početak drugog BizVenture online šampionata čiji cilj je da studenti igranjem simulacijske igre steknu nova znanja iz osnova preduzetništva, testiraju svoju biznis ideju u virtuelnom svijetu, i uz to se odlično zabave.
BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNWomen, a čiji je razvoj finansirala Švedska. Online šampionat počinje 11. novembra i traje do 2. decembra i pozvani su svi studenti i studentice Univerziteta u Banjoj Luci kao i Univerziteta u Sarajevu da u njemu učestvuju i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade. Tri najbolje ocijenjena biznis model kanvasa razvijena kroz igru će biti nagrađena vrijednim nagradama poput laptopa, tableta i slušalica, ali i podrškom u daljem razvoju biznis ideje.
Maja Arslanagić-Kalajdžić, direktorica Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu, uključila je Univerzitet u Sarajevu u ovogodišnji šampionat.
“Smatramo da je ovo izvrsna inicijativa koja za cilj ima poticanje digitalne transformacije i preduzetništva na univerzitetima kako bi se unaprijedile i digitalne i poslovne vještine univerzitetskih studenata i koja može rezultirati sa uspješnim poslovnim idejama koje će biti testirane u virtualnom svijetu sa potencijalom za prijenos i u stvarni svijet i na tržište”, kazala je Maja Arslanagić-Kalajdžić.
Kako bi učestvovali u šampionatu, studenti se trebaju registrovati na bizventure.ba i odigrati igru do kraja. Tokom igranja važno je posvetiti posebnu pažnju odgovorima na otvorena pitanja gdje se od studenata i studentica traži da upisuju vlastiti tekst, a koji će na kraju činiti njihov biznis model kanvas. Po završetku igre svaki igrač će imati priliku dobiti certifikat o završenoj igrici i snimiti svoj biznis model kanvas, a da bi učestvovali na šampionatu potrebno je da sve to pošalju na bizventurechampionship@gmail.com. Stručni žiri će pregledati i ocijeniti sve prijave, a tri najbolje će biti nagrađene sa vrijednim nagradama poput laptopa, tableta i slušalica, ali i vrijednom podrškom u daljem razvoju biznis ideje. Pobjednice i/ili pobjednici će biti proglašeni najkasnije do 16. decembra 2022. godine.
Anđela Pepić, rukovoditeljka Centra za razvoj i podršku istraživanju pri Univerzitetu u Banjoj Luci, naglasila je da je prošlogodišnje, prvo izdanje šampionata dalo izvanrednu virtuelnu priliku studentima i studenticama da testiraju svoje znanje i ideje o preduzetništvu.
“Uspješno održani prvi BizVenture šampionat na Univerzitetu u Banjoj Luci, pokazao je da studentice i studenti različitih fakulteta našeg Univerziteta imaju sjajnih ideja za poslovne poduhvate koje čekaju priliku da, uz podršku i dodatna znanja iz oblasti preduzetništva, zasijaju u svom punom sjaju nakon testiranja u virtuelnom okruženju poput BizVenture online igre. Smatramo da je ovaj šampionat odličan primjer nastavka dosadašnje uspješne saradnje i razumijevanja između Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu i UNDP-a u BiH, a s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za razvoj i sticanje znanja mladih generacija”, kazala je Anđela Pepić.