Borba protiv koronovirusa: Kineske banke moraju dezinficirati novčanice

0
590
Zbog koronovirusa, Kina naredila pranje novca, ali doslovno

Borba protiv epidemije koronavirusa u Kini sada uključuje i pranje novca, i to doslovno. Kako prenosi CNN, kineska centralna banka naložila je bankama primjenu nove strategije za obuzdavanje virusa – dubinsko čišćenje i uništavanje potencijalno inficiranih novčanica. Sve kineske banke sada moraju dezinficirati novčanice s ultraljubičastim svjetlom i pod visokom temperaturom, a zatim ih pohraniti u trezor u trajanju između 7 i 14 dana. Tek tada novčanice mogu biti puštene u opticaj.
Novac koji dolazi s visokorizičnih područja, poput bolnica ili takozvanih ‘mokrih tržnica’ sa živim životinjama, mora biti posebno tretiran i poslan direktno centralnoj banci Kine. Prema pisanju lokalnih medija, centralna banka takve novčanice uništava. Ostale mjere uključuju zabranu gotovinskih transfera između provincija koje su najviše pogođene epidemijom kako bi se ograničila mogućnost širenje zaraze tokom prenosa novca.
Kako ne bi došlo do nestašice gotovine dok je novac u karanteni, kineska centralna banka štampa velike količine ‘čistog novca’. Samo ttokom januara centralna banka Kine poslala je u Wuhan (središte epidemije) novih novčanica u vrijednosti 4 milijarde juana (573,5 miliona dolara), navodi se u vladinom saopćenju, prenosi Poslovni.hr.
Za sada je nejasno koliko je zaraženih novčanica juana te koliko taj način prenosa uopće doprinosi širenju zaraze. Liječnici smatraju da virus ‘umire’ nakon nekoliko sati na vanjskoj površini, a većina stanovnika u gradovima ionako vrlo malo koristi gotovinu s obzirom na visoki udjel elektronskog plaćanja.