Bosnalijek postao suvlasnik Pharmameda

0
1417
Prihodi Bosnalijeka povećani za 35 posto

Najveća farmaceutska kompanija u BiH, Bosnalijek, postala je suvlasnik Pharmameda. Skupština društva Pharmamed d.o.o. Travnik donijela je odluku i dala saglasnost o prihvatanju udjela Bosnalijeka u vlasničkoj strukturi ove farmaceutske kuće.
Nakon uspjeha na ruskom i drugim ino-tržištima i najava o skorom ulasku na potentno tržište Turske, Bosnalijek naglasak stavlja i na investicije u domaće kompanije te širi paletu svojih proizvoda.
“Sada se stvara odlična prilika i za Pharmamed da u sinergiji sa Bosnalijekom svoje proizvode plasira na brojna tržišta na kojima je Bosnalijek već dokazao kvalitetu i visoke standarde. Uvjereni smo kako će ovo biti poticaj daljem razvoju farmaceutske industrije u BiH”, ističe direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.
Ovo je, navodi Uzunović, tek početak realizacije vrlo ambicioznih planova menadžmenta Bosnalijeka.
“U proteklom periodu istraživački i razvojni tim Bosnalijeka je radio na projektu inovativnog proizvoda na bazi neuropeptida. Obećavajući rezultati kliničkih ispitivanja i klinička iskustva nam daju podstrek da nastavimo u ovom pravcu, a najveće ohrabrenje je svakako pozitivno iskustvo pacijenata u čiju terapiju je uključen lijek za multiplu sklerozu koji je registriran u BiH”, kaže Uzunović.