Britanija – BiH: Unaprijediti trgovinsku saradnju, pojednostaviti vizni režim

0
727
Britanska parlamentarna delegacija u posjeti parlamentu BiH, cilj je unaprijediti saradnju (Foto: Patria)

Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji, koju predvodi predsjedavajući delegacije Nigel Evans, danas je imala prvi radni susret sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pri Interparlamentarnoj uniji.
Na press konferenciji poslije sastanka je rečeno da je razgovarano o unapređenju saradnje, ali i o viznom režimu s obzirom da Velika Britanija nije dio šengenskog prostora. Istaknuto je da je BiH jedna od zemalja s kojom Ujedinjeno Kraljevstvo želi potpisati sporazume o trgovinskoj razmjeni. UK je najviše zainteresirana za turizam, poljoprivredu i metalnu industriju kada je riječ o BiH.
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić kazao je da se razgovaralo i o pojednostavljenju viznog režima.
Evans je dodao da će o tome razgovarati sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom.
Istakao je kako je BiH pravi magnet za turiste, a pozvao je i građane BiH da posjete Veliku Britaniju.
“Obilazili smo Sarajevo i vidjeli smo dosta toga, uključujući ono sa čime se zemlja suočavala od 1992. do 1995. Nadam se da će i vaši građani moći doći u UK i vidjeti naše ljepote i to uz olakšice za dobijanje vize”, kazao je Evans.
Naveo je da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu i da će prvi put moći da samostalno potpisuje trgovinske ugovore sa zemljama iz svijeta.
“Jedna od zemalja koja je od interesa je i BiH. Pričali smo o povećanju usluga iz turizma, metalne industrije, poljoprivrede. S obzirom da ćemo ići u Banja Luku i Mostar siguran sam da ćemo pronaći još mnogo ideja gdje BiH i Velika Britanija mogu sarađivati”, smatra Evans.
On je kazao da će se tokom petodnevne posjete BiH susresti sa mnogim bh. zvaničnicima, a u julu je najavljen sastanak vlada dvije zemlje. Najavljena je i konferencija u septembru gdje su pozvana tri člana Parlamenta BiH, prenosi agencija Patria.
Tokom boravka u BiH predviđeni su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, kao i drugim zvaničnicima na svim nivoima vlasti u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here