Budućnost digitalnog potpisa u BiH na NetWork konferenciji

0
87
Učesnici panela: Povratak u budućnost - Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH

Digitalizacija poslovnih procesa postaje imperativ u modernom svijetu, a centralna tačka te revolucije je digitalni potpis. Bosna i Hercegovina, sa svojim oscilacijama između težnje modernizaciji i privrženosti tradiciji, stoji pred izazovom: kako usvojiti i implementirati ovu tehnologiju u svom poslovnom okruženju? I dok su neki segmenti društva već prihvatili prednosti digitalnog potpisa, postoji li sistemska spremnost za potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, počevši od samog potpisa?
S obzirom na to da je tehnička infrastruktura za primjenu digitalnog potpisa prisutna, a zakonski okvir još uvijek traži svoj konačni oblik, postavlja se pitanje: Da li je BiH spremna za potpunu transformaciju koju donosi digitalni potpis?
U svjetlu postavljenih pitanja s kojima se BiH suočava, NetWork 11 konferencija, koja će se održati od 18. do 20. oktobra u Grand Hotelu Neum, donosi posebno zanimljivu panel diskusiju. Panel je naslovljen ‘Povratak u budućnost: Kako digitalni potpis mijenja poslovanje u BiH?’ i realizira se pod pokroviteljstvom eCommerce asocijacije u BiH. Kroz ovu diskusiju, stručnjaci iz različitih oblasti pružit će sveobuhvatne uvide u svijet digitalnog potpisa, njegove prednosti, ali i izazove koji stoje pred BiH.
Aleksandar Mastilović, konsultant za ICT, Cybersecurity & Smart Cities, moderirat će panel. Njegova ekspertiza i analitičke sposobnosti obećavaju diskusiju koja će pružiti učesnicima dragocjene uvide i saznanja koja mogu direktno unaprijediti njihovo razumijevanje i primjenu digitalnog potpisa u praksi.
Učešće u panelu uzet će:
• Amela Muftić, CEO Halcom-a, koja će pružiti uvide o tehničkim i sigurnosnim aspektima digitalnog potpisa.
• Merima Čarković-Karasalihović, advokatica i članica Uprave eCommerce asocijacije u BiH, pružit će ekspertske uvide u zakonodavne aspekte i izazove vezane za digitalni potpis u BiH.
• Almedin Kadrić, direktor Penny plus i Penny marketa, predstavit će kako kompanije vide i adaptiraju ovu novu tehnologiju.
• Stipo Sumić, ekspert za Digital Trust Services – IT Sistemi Hrvatska, ponudit će uvide u najbolje prakse iz regije.
• Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank, razgovarat će o implementaciji digitalnog potpisa u bankarskom sektoru.
Očekuju se razgovori i diskusije koje će razmotriti trenutno stanje digitalnog potpisa u BiH, istražujući izazove i prepreke na putu njegove potpune implementacije. Osim toga, fokus će biti na edukaciji i podizanju svijesti o prednostima digitalnog potpisa, nudeći uvide iz regije i šire.
‘Povratak u budućnost’ neće biti samo naziv panela, već i prilika za prisutne da vide kako digitalni potpis može preobraziti poslovnu scenu u BiH, postavljajući temelje za transparentniji i ekonomski snažniji poslovni ambijent. Kroz ovu vitalnu diskusiju, prisutni će biti upućeni u proces koji vodi ka potpunoj digitalizaciji potpisivanja, označavajući ključne korake prema digitalnom preoblikovanju u BiH.
Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, regularne kotizacije su u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave obezbjeđeni su popusti. Sve informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba te na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.