Bugatti kreće s 3D printanjem kočnica od titanijuma

0
1181
Bugattijeve kočnice iskovane od bloka aluminijuma zamijenit će 3D printane od titanijuma (Foto: Bugatti)

Francuski proizvođač najsnažnijeg i najluksuznijeg automobila na svijetu odlučio je da dodatno smanji masu na Chironu tako što će standardne kočnice iskovane od bloka aluminijuma zamijeniti verzijom printanom od titanijuma.
Postojeće Chironove kočnice su težine 4,9 kg, dok titanijumska kliješta printana u saradnji s kompanijom Laser Zentrum Nord iz Hamburga imaju masu od samo 2,9 kg.
Proces 3D printanja Bugattijevih titanijumskih kliješta je dosta složen. Svaka jedinica se printa 45 sati, a proces uključuje nanošenje titanijumske prašine u slojevima, koje zatim termički obrađuju četiri lasera. Svaki sloj je gotovo instantno ohlađen, pa se na njega nanosi sljedeći, a potrebno ih je nanijeti 2.213 po kliještima.
Čitavo kućište kočnica se zatim zagrijava na 700 stepeni i mehanički obrađuje kako bi se postigao glatki i sjajni finiš, prenosi Tportal.hr.
Ovaj proces zvuči prilično skupo, ali isto važi i za praktično svaku komponentu na 2,4 miliona eura vrijednom Chironu. Koliko će koštati titanijumske kočnice ostaje da se vidi, ali s obzirom na to da set keramičkih dođe kao jedan bolje opremljeni Golf, cijena novopečene tehnologije bi mogla da bude astronomska.