CBBiH: Devizne rezerve krajem januara iznosile 16,44 milijarde KM, godišnji rast 19,5%

0
189
Centralna banka BiH lani poslovala s neto dobit od 2,9 miliona KM što je 5 miliona KM manje nego u 2020.

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju januara 2022. godine iznosile su 16,44 milijarde KM.
U odnosu na prethodni mjesec, devizne rezerve Centralne banke BiH su povećane za 94,4 miliona KM ili za 0,6 posto, dok je na godišnjem nivou registrovan porast za 2,68 milijardi KM ili za 19,5 posto, podaci su CBBiH.
Podsjetimo, devizne rezerve predstavljaju deviznu aktivu, odnosno imovinu monetarnih vlasti (najčešće centralne banke određene države). Deviznim rezervama Bosne i Hercegovine upravlja Centralna banka BiH koja koristi devizne rezerve kao podršku domaćoj valuti, što proizlazi iz odredbi aranžmana valutnog odbora kao odabranog modela monetarne politike, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci.
Centralna banka BiH investira devizne rezerve prvenstveno u vrijednosne papire država eurozone najvišeg kreditnog rejtinga i depozite u odabranim centralnim bankama u eurozoni, Banku za međunarodna poravnanja (BIS), kao i odabranim poslovnim ino bankama visokog kreditnog rejtinga, vodeći računa o ograničenjima ulaganja u svaki pojedinačni instrument, svaku pojedinačnu zemlju i pojedinu poslovnu banku. Pored navedenog, u portfoliju deviznih rezervi Centralne banke BiH, u manjem obimu, zastupljeno je i monetarno zlato.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here