CBBiH: Očekivanja su da će inflacija u 2021. iznositi 1%

Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije

0
566
Cijene su najviše porasle kod odjeće i obuće za 8,4% te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3%

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na bazi prikupljenih podataka u oktobru, objavila je da inflaciona očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27%, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja.
Razlog tome je opšte usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se direktno odražava na vrlo blagi očekivani porast cijena.
Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduslova za održiv ekonomski rast, navode iz CBBiH.
CBBiH je po preporuci Evropske komisije pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacionih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflaciona predviđanja eksperata finansijskog sektora u BiH za tekuću i narednu godinu.
Istraživanja inflacionih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflaciona očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenisati i održavati stabilnu inflaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here