Centralna banka BiH nastavlja izvršavati svoje zadatke i funkciju

0
829
Članstvo u IORWG doprinijeće jačanju kapaciteta upravljanja operativnim rizikom u Centralnoj banci BiH

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) je na današnjoj sjednici – imajući u vidu odredbe releventnih zakona koji osiguravaju kontinuitet poslovanja CBBiH i institucija Bosne i Hercegovine – zauzelo stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, u skladu sa Zakonom o CBBiH i njenim važećim aktima, dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog vijeća, saopćeno je iz CBBiH.
Podsjetimo, jučer su članovi Predsjedništva BiH trebali glasati o prijedlogu imenovanja članova Upravnog odbora Centralne banke, ali to nije urađeno zbog protivljenja Milorada Dodika.
Međutim, iako je ranije iz kabineta predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića saopćeno da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva te da je glasao protiv prijedloga imenovanja članova Upravnog odbora Centralne banke. Dodik pak tvrdi da nije prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH, koju je sinoć telefonski sazvao Željko Komšić, te da je njegovo jedino učešće to što je odbio telefonsko zasjedanje!?
S obzirom na novonastalu situaciju, Upravno vijeće CBBiH danas je zauzelo stav da je neophodno omogućiti dalje funkcionisanje Centralne banke BiH. Članovi Upravnog vijeća Centralne banke BiH, kojima je danas isticao  mandat, osim guvernera Senada Softića (koji je i predsjedavajući Upravnog vijeća), su i Radomir Božić, Šerif Isović, Danijela Martinović i Dragan Kulina.