Čerkez: Procjena je da je koronu već preboljelo 25-30 posto bh. građana

Britanski soj koronavirusa, čije je prisustvo u BiH potvrđeno, ima minimalan utjecaj na učinkovitost dosad razvijenih vakcina

0
300
Goran Čerkez: Studija provedena u novembru 2020. pokazala da je 19,2% bh. građana preboljelo Covid-19

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održana pres-konferencija Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član ovog kriznog štaba Goran Čerkez rekao je da je studija provedena u novembru 2020. pokazala da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada već između 25 i 30 posto – što značajno pomaže situaciju.
“Malo su nas zavarali brojevi o zaraženim osobama koji su bili u padu i vidimo da se sve više osoba ne pridržava uvedenih mjera, zbog čega moraju reagovati nadležni organi”, istakao je Čerkez i najavio da će u narednom periodu biti dozvoljene posjete staračkim domovima, te da će kantoni moći donositi restriktivnije mjere, ali ne i različite od onih koje je predložio ovaj krizni štab.
Čerkez je dodao da će u narednih 15 dana biti razmotrena mogućnost da u nastavku fudbalske Premijer lige publika prisustvuje utakmicama.

Konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio je da je broj novih infekcija, iako u padu, i dalje visok zbog čega je vrlo važno pridržavanje svih mjera za suzbijanje širenja zaraze. Pocrtao je da tzv. ‘britanski soj’ koronavirusa, čije je prisustvo u BiH potvrđeno, ima minimalan utjecaj na učinkovitost dosad razvijenih vakcina.
Šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić istakao je da su u projektu sekvenciranja i retroaktivne analize 23 uzorka prikupljena od juna 2020. do februara 2021. u jednom uzorku otkrili tzv. ‘britanski soj’ koronavirusa. Naglasio je da je vrlo bitno što u tom uzorku nije bila prisutna najnovija mutacija ‘na poziciji 484’ koja izaziva slabiji učinak trenutno raspoloživih vakcina.
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naveo je da je u drugim zemaljama dokazano da se ovaj soj koronavirusa širi 30 posto brže, što bi moglo utjecati na mjere koje krizni štabovi predlažu.