Cestovni prevoznici upozoravaju: Neminovno je povećanje cijena transporta

0
547
Cestovni prevoznici u BiH u velikim problemima zbog poskupljenja goriva i repromaterijala

Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH smatra da je trenutno stanje u toj oblasti neodrživo, te da je neminovno povećanje cijena transporta kod svakog prevoznika ako želi opstati.
Navodi se da je dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, te nerješavanje bitnih pitanja za poslovanje dovelo prevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji. Navode i da su (iako razlog odliva kadrova nije samo visina plate) prevoznici značajno povećali plate vozača.
Dodaju da ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uvjeta koje imaju prevoznici u drugim državama.
Navode i da je nespremnost i nehtjenje nadležnih da uspostave sistem digitalnog zelenog Covid certifikata priznatog u Evropskoj uniji, uz sve ad-hoc mjere koje prevoznici moraju poštivati u različitim državama prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza, već dovelo prevoznike u poziciju da ne mogu pristupiti mjestu utovara ili istovara u pojedinim državama, što je dodatna prijetnja normalnom obavljanju te djelatnosti, saopćeno je iz VTKBiH.