Četiri kompanije iz BiH moći će izvoziti piletinu u EU

0
904
Prve pošiljke piletine iz BiH ka zemljama EU mogu krenuti za 50-ak dana

Četiri kompanije iz BiH – Argeta, Brovis, Madi i Ovako – moći će za 45 do 50 dana početi sa izvozom piletine u zemlje Evropske unije.
Ovo su potvrdili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, nakon današnjeg sastanka s peradarima, nakon objavljivanje odluke u službenom listu Evropske komisije o stavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU.
“Odluka je objavljena 21. februara i tri dana kasnije je postala validna, a 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU, te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50-ak dana”, istakli su Šarović i Kalaba.
Ministar Šarović je kazao da su i proizvođači konzumnih jaja u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada je riječ o prerađevinama od pilećeg mesa te da je moguće da narednih dana i ta odluka bude objavljena.
Šarović je kazao i da se moraju spriječiti zloupotrebe koje se dešavaju u vezi s smrznutim mesom koje se uvozi na tržište BiH.