Cijene plina u FBiH neće rasti do kraja ove godine, a naredne…?

0
115
Pelaskom na Turski tok došlo je do ušteda: Cijene plina i njegovog transporta nisu poskupjele

Neće biti povećanja cijene plina u Federaciji BiH do kraja ove godine, rečeno je danas na pres-konferenciji na kojoj su prisustvovali federalni ministar Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić, te direktor Sarajevogasa Edis Baković.
Direktorica Hadžialjević kazala je kako informacije da je do povećanje cijene plina na berzama došlo zbog prelaska na Turski tok, a kako je navodila bivša uprava BH Gasa, nisu tačne. Prikazala je grafikone prema kojima se, kako je rekla, vidi da je cijena plina i njegovog transporta putem Turskog toka došlo do ušteda, dok je cijena plina preko mađarskog toka rasla.
“Do promjene cijena plina na berzama došlo je zbog promjena cijena nafte i naftnih derivata, ne zbog prelaska na turski tok. Da se ostalo na starom toku došlo bi do povećanja cijena gasa od 48 posto plus 25 posto u narednom periodu. Nije došlo do povećanja cijena plina iz dva razloga: napravljena je ušteda od 25 posto prelaskom na Turski tok i koristila se marža. Berza je element koji definiše cijenu gasa, a ne transport ili drugi tok”, kazala je Hadžialjević.
Ipak, istakla je kako se očekuje da će u narednoj godini cijena plina na berzama nastaviti rasti, kao što rastu i ostali derivati i da na to niko ne može utjecati.
Direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić kazao je kako je došlo do izmjene Uredbe kojom se jasno definiše ko nabavlja, ko vrši transport, a ko dovodi plin do potrošača. Tako je sada definisano da je Energoinvest snadbjevač, BH Gas je transporter i bavi se sigurnim transportom do krajnjih potrošača. Govorio je i o projektu Južne interkonekcije rekavši kako trenutno rade na nabavci potrebnih dozvola, navodi N1.
Direktor Sarajevogasa Edis Baković podsjetio je da je cijena plina formirana u januaru 2021. godine te da se nije mijenjala prelaskom na Turski tok.
“Sada smo dobili obećanja od dobavljača i trasportera da se cijena neće mijenjati do kraja godine. Drago nam je, jer broj novih korisnika raste te očekujemo do kraja ove godine da će ih biti 1.000 u Kantonu Sarajevo”, kazao je Baković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here