Citroën predstavio Ami: 100% električna mobilnost dostupna svima

0
738
Ami, 100% električno vozilo, je kompaktni četverocikl koji je okretan, siguran i vrlo poseban

Marka Citroen, koja već preko sto godina stvara nekonvencionalna vozila koja potom postaju kultna, u 2020. godini predstavlja Ami – 100% ëlectric kojim želi gradsku mobilnost učiniti dostupnom svima. Ovo vozilo je nasljednik vozila Ami ONE Concept predstavljenog na Ženevskom sajmu u martu 2019., a zbog vrlo velikog interesa koji je pobudio taj konceptni automobil, projekt Ami realiziran je nepunih godinu dana kasnije.
Ami vozilo s dva sjedala, 100% električno, je konkretan odgovor na nova očekivanja u pogledu mobilnosti za kratke vožnje: jednostavniji pristup centru grada, zamjenska rješenja za romobile, bicikle, skutere, javni prijevoz, rješenja dostupna po prihvatljivim cijenama, novi načini potrošnje prilagođen je digitalnoj tehnologiji…
Ami (košta oko 6.000 eura) je kompaktni četverocikl koji je okretan, siguran i vrlo poseban, a mogu ga voziti već i osobe s navršenih 14 godina (u Francuskoj). Nudi različite opcije ‘po vašoj mjeri’ koje su pristupačne i prilagođene potrebama svakog kupca, a nudi i mogućnosti dijeljenja automobila putem aplikacije Free2Move ili pak dugotrajni najam već od 19,99 € mjesečno.
Naručivanje će biti moguće od 30. marta ove godine za područje Francuske, a nekoliko mjeseci kasnije i u Španiji, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj. Prve isporuke privatnim kupcima predviđene su za juni za područje Francuske. Dijeljenje vozila Ami za širu će publiku započeti u proljeće u Parizu, a odnosit će se na vozila koja na sebi imaju logotip aplikacije Free2Move.
Inače, cijena ovo

Ami nudi i mogućnosti dijeljenja automobila putem aplikacije Free2Move

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE VOZILA AMI
Dužina: 2,40 m
Širina: 1,39 m (bez osvrtnih ogledala)
Visina: 1,52 m
Promjer kruga okretanja između zida: 7,20 m
Težina bez baterije: < 425 kg
Ukupna težina s baterijom: 485 kg
Baterija: 5,5 kWh