Crna Gora dobija stablecoin perper, digitalni novac čija bi vrijednost bila fiksirana za euro

Uvođenje ovog načina plaćanja za trgovce, ugostitelje i hotelijere biće znatno jeftinije od plaćanja karticom

0
507
Crna Gora dobija digitalnu valutu stablecoin perper

Inovativno rješenje u svijetu plaćanja – stablecoin perper – predstavljeno je crnogorskoj javnosti, a prvi koraci primjene očekuju se u sferi turizma, budući da Crna Gora kao destinacija može na ovaj način da istakne dodatnu prednost u odnosu na one zemlje sa sličnom ponudom u kojima ovakve povoljnosti ne postoje.
Stablecoin perper mogu da koriste svi – građani, turisti i privredni subjekti jednostavnom zamjenom eura. Ovakva konverzija sredstava naziva se tokenizacija, a vrijednost koju će jedan perper imati uvijek će iznositi jedan euro. Drugim riječima – ne postoji rizik od gubitka vrijednosti u slučaju pada cijene, kao što je to slučaj sa volatilnim kriptovalutama. Upravo zato se ova vrsta digitalnog novca naziva stablecoin, jer je njihova vrijednost trajno vezana za postojeću fizičku valutu, prenosi crnogorski poslovni portal bankar.me.
Ideja o kreiranju crnogorskog stablecoina nastala je prije tri godine kada su u potrazi za pametnom implementacijom blockchain tehnologije dva čovjeka paralelno kreirala prve tokene. U pitanju su crnogorski naučnik koji radi u Njemačkoj Aleksandar Kapisoda i Ivan Joličić koji vodi kodni tim angažovan na ovoj ideji i koji je crnogorskoj javnosti upravo najavio finansijsko-tehnološku revoluciju.
Prema riječima Joličića, biće emitovano onoliko perpera koliko bude uplaćeno novca za to, odnosno, korisnici će u željenom iznosu moći da razmijene svoje eure za perpere.
“Za sada ovaj metod funkcioniše uplatom na žiro-račun banke koji se za ovu namjenu koristi i to je moguće učiniti u svakom obliku u kojem se sredstva prenose sa jednog na drugi račun, odnosno uz korišćenje svih dostupnih bankarskih mehanizama uplate novca. U toku je izrada sistema koji će u narednim mjesecima omogućiti da se dopuna računa na kojem su perperi obavlja direktnim korišćenjem platne kartice korisnika”, kaže Joličić.
Dodaje da je digitalni novac izuzetno velika prednost u sektoru turizma, posebno u onim segmentima u kojima su ciljna grupa gosti visoke platežne moći.
Na pitanje koliko je ovaj način plaćanja bezbjedan, odgovara da će svaki korisnik koji se bude registrovao dobiti svoju adresu, kao i mogućnost da šalje sredstva samo na adrese koje su već verifikovane.
“To znači da ne postoji mogućnost da se sredstva nađu na nepoznatoj adresi, odnosno da budu otuđena i usmjerena na neku neželjenu, nepoznatu lokaciju, već isključivo iz digitalnog novčanika korisnika u digitalni novčanik subjekta kojem on želi nešto da plati”, kaže Joličić.
Uvođenje ovog načina plaćanja za trgovce, ugostitelje i hotelijere biće znatno jeftinije od plaćanja karticom, jer nije reč o sistemu koji zahtijeva dodatne troškove. Nije potreban nikakav terminal, niti bilo kakav resurs, već samo uređaj na kojem je instalirana aplikacija, odnosno pametni telefon ili tablet.
“Ključna prednost Crne Gore za razvoj ovakve vrste digitalnog novca je u tome što je reč o zemlji koja koristi euro, odnosno koja nema sopstvenu valutu, ali ni mogućnost da štampa euro, jer nije zvanično članica eurozone. Crna Gora je u tom smislu idealna i za testiranje stejblkoina eura zato što nije opterećena zakonskom regulativom i zato što je vrijednost eura koji je u opticaju u Crnoj Gori u monetarnom smislu zaista pokrivena realnom vrijednošću valute”, izjavio je Joličić.