Dan dostojanstvenog rada: Oni koji vode BiH pokazali su da im radnici nisu bitni

0
196
Održana konferencija 'Rad dostojanstven čovjeka i zašto je za to potrebna jaka politička saradnja'

U organizaciji Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH), a povodom Dana dostojanstvenog rada, u Sarajevu je održana je konferencija ‘Rad dostojanstven čovjeka i zašto je za to potrebna jaka politička saradnja’. Riječ je o nastavku socijalnog dijaloga sindikata i političkih stranaka.
Predsjednica STBIH Mersiha Beširović istakla je kako se nada da će sindikat imati dovoljno moći da u budućnosti interese i potrebe radnika dovededo dostojanstvenog nivoa te je posebno pozdravila kolege iz Sindikata trgovine Norveške koji borave u BiH.
“Zahvaljujući Sindikatu Norveške s kojim sarađujemo od 1997. godine i čiji su predstavnici svih regija danas s nama, STBIH je samostalan i ima snagu da potrebe radnika hrabro artikulišeprema vlasti. Kolege iz Norveške kažu da je njima bitan onaj ko vodi zemlju, ali mi u BiH smo svjedoci da onima koji vode zemlju niti radnici, niti njihova prava nisu bitna. Važno da definišemo radničke probleme s kojima možemo napraviti rezultat, kako bismo bili jači među radnicima i kako bi radnici imali povjerenja i u sindikat, ali i u političare“, istakla je Beširović.
Dodala je da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanjem minimalne plate i plaćanjem prekovremenog rada, te slobodnih dana nedjeljom i praznicima.
“Važno je da do povećanja minimalne plate dođe što skorije, ali s obzirom na rast cijena bojim se da će brzo i traženi iznos od 1.000 KM biti nedovoljan“, istakla je Beširović.
Vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka i članica Odbora Sindikata UNSA-e Sarina Bakić kazala je da se na prste može prebrojati koliko su puta riječi radnik i rad bile spomenute tokom predizborne kampanje.
“Prije dijaloga sa politikom potreban je dijalog unutar sindikata.Oni trebaju napraviti prioritete i dogovoriti se o načinu kako prići političkim strankama“, kazala je prof. Bakić.
Gošće iz Norveške, prva potpredsjednica HK i Norge Elisabeth Sundset i Inger Helene Vaaten istaknule su kako ovaj sindikat broji čak 80.000 članova te da ima dugu i drugačiju saradnju sa vlastima. Sundest je kazala kako vjeruje da je moguće saradnjom sa sestrinskim sindikatom u BiH poboljšati stanje u kojem se nalaze radnici u našoj zemlji.
Predstavnici političkih stranaka odgovarali su na pitanja radnika, članova STBIH, a ovo je bila prilika i da saslušaju njihove probleme.