Dan ekološkog duga zbog pandemije pomaknut unaprijed za više od tri sedmice

Na Dan ekološkog duga ljudska vrsta potrošit će sve prirodne resurse koje Zemlja može obnoviti u godinu dana

0
518
Dan ekološkog duga 2020. pomaknut za više od tri sedmice u odnosu na prošlu godinu zbog pandemije Covid-19

Dan ekološkog duga ove godine (22. august) pomaknut je za više od tri sedmice u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija Covid-19 uzrokovala naglo smanjenje ljudskih aktivnosti.
Dok su se izazovi za javno zdravstvo i ekonomski oporavak nametali kao glavni svjetski problemi, Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji i Mreža za globalni ekološki otisak zajednički su se potrudili potaknuti i održavati strateški dijalog o postizanju dugoročnog poslovnog uspjeha.
Njihova zajednička e-knjiga ‘Strategije za postizanje prosperiteta kompatibilnog s jednim planetom’ okvir je koji će kompanijama pomoći ostati relevantnima u svijetu u kojem klimatske promjene i ograničeni resursi postaju sve važniji faktori. Ono uključuje smjernice za povećanje dobrobiti čovječanstva koje su u okviru dobrobiti za planetu (jedinstveni prosperitet planete). E-knjiga objašnjava kako ovakva dvojna strategija postaje nužna za ostvarivanje dugoročne kompetitivne prednosti.
Kompanije moraju odlučiti hoće li unaprijed planirati zadovoljenje ljudskih potreba za blagostanjem i sigurnošću, uz novi pristup u povećanju prilika ka postizanju ekonomske uspješnosti i otpornosti, ili će ipak nastaviti s dosadašnjim načinom poslovanja i postati nevažne.

Okvir za postizanje prosperiteta

Schneider Electric i Mreža za globalni ekološki otisak prošle godine su objavili okvir za postizanje prosperiteta kompatibilnog s jednim planetom. Ove godine partneri su udružili snage kako bi pokazali da kompanije čiji proizvodi i usluge doprinose dugoročnom povećanju prosperiteta čovječanstva – tj. pomažu pomaknuti Dan ekološkog duga – imaju veće izglede dugoročno ostati relevantne.
Istraživanje ove dvije organizacije pokazalo je kako bi se – kada bi npr. 100% postojećih zgrada i industrijske infrastrukture na svijetu bilo opremljeno dostupnim tehnologijama energetske učinkovitosti i obnovljive energije Schneider Electrica i njegovih partnera, a bez promjene ljudskih navika – datum Dana ekološkog duga mogao pomaknuti unatrag za barem 21 dan.
Gledano iz druge perspektive, ako Dan ekološkog duga svake godine pomaknemo za pet dana, postići ćemo kompatibilnost s jednim-planetom prije 2050., kako je i predviđeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.

Dan ekološkog duga 2020. pomaknut unaprijed, ali iz pogrešnih razloga

Na Dan ekološkog duga ljudska vrsta potrošit će sve prirodne resurse koje Zemlja može obnoviti u godinu dana – što uključuje i sposobnost prirodnih ekosustava za apsorpcijom emisije ugljika nastale izgaranjem fosilnih goriva. Ove godine datum ekološkog duga (22. august) značajno je pomaknut u odnosu na prošlu godinu, te je globalni ekološki otisak između 1. januara i datuma Dana ekološkog duga smanjen za gotovo deset posto.
Prema istraživanju Mreže za globalni ekološki otisak, ovo smanjenje uveliko se može pripisati smanjenom broju putovanja i usporavanju gradnje uslijed prekida poslovanja diljem svijeta zbog pandemije Covid-19. Emisija ugljika manja je za 14,5% i posječeno je osam posto manje šuma.
Smanjenje potrošnje resursa u 2020. naglo je i neočekivano. Međutim, samim tim što je nametnuto bit će privremeno. Ljudska vrsta nastavlja od prirode tražiti toliko resursa kao da na raspolaganju imamo 1,6 planeta.