Danska najbolja za pokretanje online biznisa, BiH tek 55. od 99 zemalja

0
837
Top 10 zemalja za pokretanje internet posla, BiH tek na 55. mjestu (Tabela: BestAccountingSoftware.com)

E-trgovina nastavlja rasti iz godine u godinu, a eMarketer predviđa globalnu prodaju u vrijednosti od 6.542 triliona američkih dolara do 2023. godine, što čini 22 posto ukupne maloprodajne prodaje (sa 14,1% u 2019. godini). To znači da bi 2021. godina mogla biti uspješna godina za pokretanje online poslovanja.
Kako bi saznali koje su zemlje u svijetu najbolje za pokretanje internet poslovanja, ekipa finansijskog softvera Best Accounting Software istraživala je 20 različitih kategorija u 99 zemalja svijeta. Od BND-a po stanovniku i stopa poreza na dobit do broja društvenih medija, korisnika interneta i prostora za suradnike u svakoj pojedinoj zemlji.
Istraživanje je pokazalo da se većina zemalja najpogodnijih za pokretanje internetskog posla nalazi u Evropi, a tu su još i SAD, Kanada i Singapur. Podaci, ipak, sugerišu da se nijedna zemlja ne nalazi na prvom mjestu u svim kategorijama.
Bosna i Hercegovina je na 55. mjestu od 99 zemalja rangiranih u studiji najboljih zemalja za pokretanje internetskog poslovanja, dok se na začelju rang-liste nalaze Uganda, Venecuela i Haiti.
Na prvom mjestu Top 10 zemalja za pokretanje internet poslovanja je Danska, koja ima najbolji rezultat za sigurne internet servere (preko 277.000 na milion ljudi) i udio pojedinaca sa finansijskim računom (99,92%). Po osnovu postotka BND-a koji košta pokretanje posla, Danska je najjeftinija od 10 najboljih (0,2%). Danska je na drugom mjestu po procentu koliko stanovništva koristi Internet za kupovinu na mreži / plaćanje računa (88%), a pozicionirana je pri vrhu po ukupnom broju korisnika Interneta (98%). Danska je, međutim, imala drugu najnižu ocjenu poštanske efikasnosti u Top 10: ima vrlo mali broj prostora za zajednički rad (32) i dobila je ocjene srednje brzine za brzine mobilnog interneta (66,68 Mbps), korisnik društvenih mreža penetracija (71%) i stope poreza na dobit (22%).
Švicarska je na drugom mjestu, ponajprije zbog njene najbolje ocjene za BND po stanovniku (85.500 USD), zatim ocjena za poštansku efikasnost, pristupa 6 od 7 pružatelja usluga obrade plaćanja i povezanosti s 44 druge zemlje u istoj vremenskoj zoni (UTC +1). Od Top 10, Švicarska je imala i najviše pretplata na širokopojasni pristup (45,21% stanovništva). Ipak, Švicarska je, kao i svih 10 najboljih zemalja, bila među prvima po stopi poreza na dobit (21,15%), penetracije društvenih medija (52%) i brzine mobilnog interneta (73,85 Mbps). Ispod prosjeka je broj sigurnih internetskih servera (nešto manje od 96.000 na milion ljudi) i nedostatka prostora za suradnike (154), ali to se moglo i očekivati ​​s veličinom zemlje.
Holandija je na trećem mjesto među 10 najbolji zemalja za pokretanje online poslova. Ova zemlja je najbolja među Top 10 po brzini mobilnog interneta (88,13 Mbps), ali je sveukupno zauzela drugo mjesto po poštanskoj efikasnosti, peto po pretplati na fiksni širokopojasni pristup (43,63 na 100 ljudi) i jedno je od najbržih mjesta za pokretanje posla – samo 4 dana. Međutim, uprkos brzini mogućeg pokretanja biznisa, Holandija je druga najskuplja od Top 10 zemalja za početne troškove s 4% BND-a.
U Top 10 pozicionirane su i Sjedinjene Države, Norveška, Švedska, Singapur, Njemačka, Kanada i Luksemburg.
Osim Bosne i Hercegovine koja 55. od 99 zemalja rangiranih u studiji najboljih zemalja za pokretanje internetskog poslovanja, od susjednih zemalja najbolje je plasirana Slovenija (22. mjesto), zatim Hrvatska (36) i Srbija (46).

eMarketer predviđa globalnu prodaju u vrijednosti od 6.542 triliona USD do 2023.